Saturday, December 24, 2016

UCAPAN KRISMAS BARU BIAN


MENYAMBUT KASIH SAYANG ALLAH
 
Allah sangat mengasihi orang di dunia ini, sehingga Ia memberikan Anak-Nya yang tunggal, supaya setiap orang yang percaya kepada-Nya tidak binasa, melainkan beroleh hidup yang kekal. ~ John 03:16 (For God so loved the world, that he gave his only begotten Son, that whosoever believeth on him should not perish, but have eternal life. ~ John 3:16)
 
Setiap tahun sekitar masa Krismas, saya diingatkan kasih Tuhan dan pemberian kasih sayangNya kepada kami. Kasih sayang, sebenarnya, benang emas yang berjalan melalui kitab dari masa manusia jatuh di dalam Taman Eden sehingga akhirnya. Kasih sayang adalah intipati dan asas kepada iman Kristian kita.
 
Pada mulanya, seperti yang diceritakan dalam Genesis, sebagaimana Allah menghukum Adam dan Hawa untuk ketidaktaatan mereka, dia juga mempunyai rancangan untuk menyelamatkan manusia.
"Aku akan mengadakan permusuhan antara engkau dan perempuan ini, antara keturunanmu dan keturunannya; keturunannya akan meremukkan kepalamu, dan engkau akan meremukkan tumitnya. "~ Genesis 3:15. Dalam ayat ini, rancangan Tuhan untuk keselamatan kita diturunkan. Walaupun selepas Adam dan Hawa jatuh ke dalam dosa, Allah telah merancangkan rancangan-Nya untuk keselamatan mereka. Melalui Yesus, "keturunan perempuan itu," Setan akan dikalahkan ( 'dihancurkan'), melalui kebangkitan Yesus dari kematian. Tetapi dalam proses ini Yesus akan terluka iaitu penyaliban ( 'menarik daripada tumitnya'). Begitulah kasih Tuhan bahawa Dia tidak akan membenarkan manusia untuk dihukum tanpa jalan keluar, yang percaya kepada Allah dan kerja-kerja siap Yesus pada Calvary.
 
Mesej Krismas masih relevan hari ini, mungkin lebih-lebih lagi. Ia menggalakkan kita untuk mencontohi kasih Tuhan, untuk hidup dalam kasih sayang setiap hari, untuk memberi kepada orang lain yang memerlukan dan kurang bernasib baik. Ajaran Kristian berpusat pada perkataan 'cinta'.
Saya masih ingat petikan dalam Alkitab di mana seorang peguam satu hari bertanya kepada Yesus "apa yang harus aku buat untuk memperoleh hidup yang kekal?"; "Kasihilah Tuhan, Allahmu, dengan segenap hatimu dan dengan segenap jiwamu dan dengan segenap kekuatanmu dan dengan segenap akal budimu dan mengasihi sesama manusia seperti diri sendiri".
 
Peguam yang hanya mahu membenarkan dirinya bertanya kembali; "Dan siapakah sesamaku manusia?" Ini mendorong Yesus untuk memberitahu orang ramai tentang perumpamaan orang yang baik di mana seorang Lewi dan imam lalu di hadapan seorang lelaki yang cedera dipercayai menjadi Yahudi, tetapi seorang amak berhenti untuk membantu beliau, walaupun orang-orang Yahudi dan orang amal itu telah dikenali untuk membenci antara satu sama lain. Apabila Yesus akhirnya bertanya kepada rakyat, "/siapa yang merupakan jiran kepada orang itu?" Peguam itu jawab dengan betuk: "Orang yang menaruh belas kasihan kepada dia". Orang yang mengasihani dikenali sebagai orang yang baik.(the good Samaritan).
 
Kita diajar untuk mengambil berat tentang orang lain dan mengasihi mereka, walaupun mereka adalah berbeza dari kami. Seperti Samaritan, kita dipanggil untuk mengasihi orang-orang yang memerlukan, kerana mereka adalah jiran kita. Bagi orang Kristian, kasih sayang tidak membezakan dengan bangsa dan agama; sesungguhnya, ia adalah satu konsep yang tanpa sempadan. Pada masa ini apabila ramai yang dipanggil untuk mengambil berat dengan hanya 'kaum sendiri', sama ada merujuk kepada agama, bangsa atau masyarakat, cerita Krismas adalah relevan dan tepat pada masanya. Apabila kita diberitahu supaya menjauhkan diri daripada hal ehwal orang lain, kerana mereka kononnya tidak berkaitan kami, cinta orang Khristian dan tanggunjawab harus mengingatkan kita untuk bercakap bagi orang-orang yang tidak dapat bercakap untuk diri mereka sendiri. Berdiam (Silence) itu bukan satu pilihan.
 
Kasih Allah memberi inspirasi kepada kita kepercayaan bahawa ada sebab untuk meraikan walaupun pada seketika masa kita tidak faham mengapa kita dimasukkan melalui ujian dan seksaan.
Rakan peguam saya dan saya baru sahaja kehilangan kes penting di Mahkamah Persekutuan yang sangat berrelevan kepada anak negeri Sarawak. Semua kemenanganyang kami telah memenangi mengenai hak-hak adat rakyat nampaknya telah dipadamkan oleh satu keputusan ini. Walau bagaimanapun, saya tidak melihatnya sebagai satu pengakhiran kepada perjuangan kita. Masih ada ruang untuk kita dan kita mesti melakukan apa yang perlu dilakukan, mempercayai sepenuhnya bahawa Tuhan bekerja semua perkara bersama-sama untuk kebaikan mereka yang mengasihi Dia, yang dipanggil mengikut tujuan-Nya. [~ Romans 8:28]
 
Cabaran terbaru berfungsi sebagai peringatan yang kuat bahawa isu-isu yang kita hadapi setiap hari itu hanyalah perkara-perkara duniawi. Dalam dunia yang tidak sempurna ini, kita tidak boleh mengharapkan hasil yang sempurna setiap masa. Isu yang lebih penting adalah mesej kasih sayang Krismas, bahawa Tuhan mengasihi kita begitu banyak bahawa Dia telah mengutus Anak-Nya supaya kita beroleh hidup yang kekal. Dengan ini dalam fikiran, kita tidak boleh berputus asa, tetapi meneruskan perjuangan kita, mengetahui dan mempercayai bahawa kebenaran dan keadilan akan terserlah akhirnya.
 
Saya ingin mengucapkan kepada semua umat Kristian, Krismas diberkati dan kepada semua, Selamat Tahun Baru.
 
Baru Bian
Pengerusi, KEADILAN Sarawak / ADUN N81 'Ba' Kelalan

No comments: