Thursday, November 24, 2016

DUN NOV 2016: Ucapan penuh ADUN Ba'Kelalan Baru Bian

Ucapan penuh ADUN Ba'Kelalan Baru Bian, ketika membahaskan Bajet Negeri 2017 di Dewan Undangan Negeri Sarawak, Nov 23, 2016.
Saya ingin memulakan dengan melahirkan kesedihan dan kemarahan saya pada pembunuhan Bill Kayong yang tidak masuk akal pada 21 Jun tahun ini di Miri.
Pembunuhan ini adalah akibat daripada dasar-dasar kerajaan negeri dalam mengeluarkan lesen pembalakan dan pajakan sementara ke atas tanah NCR tanpa mengambil kira hak-hak orang asli.
Bill Kayong ditembak mati kerana beliau telah membantu Tuai Rumah Jambai dan pemilik tanah di Bekelit, Bekenu dalam perjuangan mereka untuk mempertahankan tanah mereka daripada pencerobohan oleh Tung Huat Niah Plantation.
Sejak seawal 2008, penduduk kampung telah dikenakan kepada gangguan dan tindakan ganas dari samseng yang diupah oleh syarikat. Walaupun berjumlah laporan polis telah dibuat, tiada sebarang tindakan diambil oleh polis tempatan terhadap samseng dan syarikat itu.
Malah, syarikat itu dikenali sebagai membayar pegawai polis dan pegawai imigresen yang sudah tidak bertugas (off duty) untuk memasuki kampung bersama dengan pengurus ladang untuk mengancam penduduk kampung.
Walaupun beberapa lelaki telah didakwa atas percubaan untuk membunuh, keluarga dan rakan-rakan Bill Kayong masih menunggu dalang pembunuhan ditangkap dan pulang ke Miri untuk mengadap keadilan.
Dalang yang didakwa, Stephen Lee Chee Kiang dari Tung Huat Niah Plantation melarikan diri ke Australia 2 hari selepas pembunuhan itu dan ternyata bahawa pihak berkuasa tidak berjaya mengekstradisi beliau.
Perniagaan berjalan seperti biasa untuk syarikat perladangan itu manakala Tuai Rumah Jambai dan penduduk kampung masih bertarung untuk hak-hak mereka, dan keluarga Bill Kayong dibiarkan tanpa suami dan ayah mereka, masih menunggu keadilan. Begitulah nasib rakyat biasa di Sarawak.
Bulan lalu, di Balingian, terdapat kematian lain yang disebabkan oleh lain pertikaian tanah NCR apabila sekumpulan samseng masuk ke kampung itu untuk mewujudkan masalah.
Dengan mengabaikan tuntutan sah NCR mengenai menoa pemakai dan pulau galau, dan membolehkan pihak berkuasa tanah untuk meneruskan pemberian pajakan dan pajakan sementara ke atas tanah NCR, kerajaan telah menyediakan keadaan dimana kemungkinan berlaku pertikaian antara pemilik tanah asli dan syarikat-syarikat.
Kerajaan kini perlu mengambil langkah-langkah untuk memastikan bahawa tiada lagi kematian disebabkan oleh pertikaian NCR. Saya menyeru kepada kerajaan supaya menghormati mahkamah memutuskan bahawa menoa pemakai dan pulau galau adalah sebahagian daripada tanah NCR dan mencadangkan sekali lagi bahawa Kanun Tanah Sarawak perlu dipinda untuk mencerminkan ini.
Kerajaan juga perlu mengkaji semula dasar dan amalan mengeluarkan lesen pembalakan dan pajakan sementara ke atas tanah NCR.
Saya mengulangi seruan saya untuk Suruhanjaya Hak Tanah ditubuhkan, atau Tribunal Tanah, seperti yang dicadangkan oleh Ketua Hakim Sabah dan Sarawak, Tan Sri Richard Malanjum pada bulan Januari tahun ini.
Setelah diberi mandat yang kukuh oleh rakyat, saya berharap Ketua Menteri dan kabinetnya akan mempertimbangkan sewajarnya untuk memberi pemilik tanah asli cara laluan untuk mereka mendaftar tuntutan mereka dan penyelesaian yang pantas dalam pertikaian mereka.
Saya juga mengalu-alukan saranan DCM supaya kerajaan menggantung lesen syarikat-syarikat perladangan yang menggunakan samseng dalam pertikaian NCR.
Ini adalah satu cadangan yang sangat baik dan saya bersungguh-sungguh berharap ia akan dilaksanakan oleh kerajaan tanpa berlengah-lengah.
Saya ingin bertanya apakah tindakan yang telah diambil terhadap pemilik Tung Huat Niah Plantation kerana terlibat dalam pembunuhan Bill Kayong. Mereka mungkin bukan pihak yang menembak namumi mereka tetap bertanggungjawab.
PERUNTUKAN BAJET
Tuan Speaker, peruntukan daripada Kerajaan Persekutuan untuk bajet 2017 adalah satu kekecewaan yang besar untuk rakyat Sarawak, terutamanya selepas semua janji-janji yang dibuat oleh Perdana Menteri dan ahli-ahli kabinet beliau semasa kempen pilihan raya.
Secara keseluruhan, mereka telah berjanji RM561,895,000 dalam projek-projek dan peruntukan. Rakyat Sarawak telah mengundi untuk BN sekali lagi dan seperti yang dijangka, Perdana Menteri telah mudah-mudah lupa semua janji-janji yang dibuatnya. Seperti biasa, Sarawak dilayan seperti deposit tetap.
Saya amat berharap kerajaan negeri akan menunaikan janji peruntukan dan projek-projek bernilai RM698,980,000 yang dibuat oleh calon-calon BN yang telah memenangi kerusi mereka.
Saya gembira bahawa Ketua Menteri telah mengumumkan bahawa beliau akan memakai duit rizab negeri untuk membiayai pembangunan untuk pembangunan luar bandar, kerana beliau terlalu 'sakit dan letih' meminta dana lagi dari Putrajaya.
Ia adalah terpuji bahawa Bajet 2017 memberi tumpuan semula kepada pembangunan luar bandar. Infrastruktur adalah penting, terutama jalan raya, kerana sambungan ini sentiasa menjadi pemangkin kepada aktiviti ekonomi seperti pembukaan tanah bagi pembangunan pertanian, pelancongan dan lain-lain, menarik anak-anak muda kembali ke kampung untuk membangunkan kampung mereka dan dengan itu menterbalikkan penghijrahan luar bandar ke bandar.
Saya ingin mencadangkan supaya jalan masuk dari Lawas melalui Lg Semadoh-Bakelalan-Bario-Lg Lama dan akhirnya menghubungkan Miri dan Bintulu perlu dititikberatkan sebagai keutamaan.
Jika ini dilakukan, ia akan membuka salah satu tempat yang terbaik di luar bandar di mana tiga puncak terkenal di Sarawak berada, iaitu Gunung Murud, Mulu dan Batu Lawi. Ini selaras dengan usaha kami untuk meningkatkan minat dalam aktiviti pelancongan negara.
• UNIT BUKAN ISLAM NEGERI / ISU PENUKARAN AGAMA
Tuan Speaker, saya sangat teruja dengan pengumuman Unit-Bukan Islam Negeri oleh Ketua Menteri pada bulanJun tahun ini bagi menyediakan platform untuk isu-isu agama yang akan dibincangkan. Begitu juga, ramai pemimpin masyarakat pelbagai agama mengalu-alukan penubuhan Unit ini. Walau bagaimanapun, adalah membimbangkan bahawa sehingga hari ini, tiada sebarang pengumuman lagi tentang siapakah pemimpin atau ahli-ahli Unit ini. Saya harap Menteri yang bertanggungjawab bagi-agama bukan Islam akan mengemas-kini kami tentang kemajuan dalam perkara ini.
Dalam pada itu, masalah bekas penganut agama Islam terus tanpa berhenti. Baru-baru ini, 3 pemohon ditolak rayuan mereka meninggalkan agama oleh Mahkamah Rayuan.
Ia satu perjalanan yang panjang dan keras, dan ia adalah benar-benar memalukan bahawa untuk mereka bahawa jaminan kebebasan beragama yang dijamin di bawah Perlembagaan masih di luar jangkaan mereka.
Mahkamah telah mencadangkan bahawa perayu boleh beralih kepada Badan Perundangan Negeri untuk mencari penyelesaian. Sesungguhnya ini adalah cara untuk menyelesaikan masalah ini dan membuat ia lebih mudah bagi pemohon yang lain pada masa akan datang.
Mahkamah Syariah Sarawak telah mengakui secara bertulis bahawa ia tidak mempunyai bidang kuasa ke atas perkara-perkara yang murtad. Ia tidak boleh dibiarkan untuk mahkamah sivil untuk mentafsir bidang kuasa 'tersirat' apabila Mahkamah Syariah itu sendiri telah menafikan bidang kuasa. Ini mengakitbatkan pemohon dalam situasi susah disebabkan bukan kerana kesalahan mereka sendiri.
Mahkamah Syariah di Malaysia adalah hasil daripada undang-undang berkanun dan memperolehi kuasa mereka daripada undang-undang Syariah negeri.
Saya mencadangkan supaya Ordinan Mahkamah Syariah Sarawak 2001 dipinda untuk membuat peruntukan yang jelas bahawa apabila seseorang itu telah mengisytiharkan melalui suatu akuan berkanun atau mana-mana kaedah undang-undang lain yang dia telah keluar dari Islam, Mahkamah Syariah hendaklah tidak lagi mempunyai bidang kuasa ke atas orang itu, bidang kuasa akan jatuh kembali kepada Mahkamah Sivil menurut seksyen 25 (2) Akta Mahkamah Kehakiman 1964. Ini adalah selaras dengan jaminan kebebasan beragama di bawah Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan.
Kebebasan kita untuk memilih agama kita harus benar-benar bebas, dan orang yang terlibat tidak perlu mengalami perjuangan undang-undang dan pentadbiran yang begitu mengecewakan dan panjang demi menuntut hak mereka.
Ini adalah perkara yang sangat mebimbangkan bagi ramai rakyat kita apabila mempertimbangkan penyertaan Malaya untuk membentuk Malaysia lebih 50 tahun yang lalu - iaitukebebasan agama kita terganggu dan disekat.
Saya harap Ketua Menteri, sebagai seorang penyokong kuat untuk kebebasan beragama, akan mengambil peluang sesi DUN ini untuk mencadangkan pindaan itu sebagai penyelesaian bagi mereka yang ingin untuk melaksanakan kebebasan mereka untuk meninggalkan Islam.
• SUKATAN PELAJARAN KEMAS
Pada Jun tahun ini, Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah mengumumkan bahawa sukatan tadika Kemas telah di baik-pulih dan bahawa perubahan itu termasuk 'kelas pengayaan Islam,' meningkatkan ajaran agama', dan 'meningkatkan semangat patriotisme'.
Saya ingin bertanya kepada menteri berkenaan sama ada perubahan ini dalam sukatan pelajaran dilaksanakan di tadika Kemas di Sarawak. Ia adalah satu fakta bahawa sejumlah tadika terletak dalam kawasan yang kebanyakkan beragama Kristian, dan ia menjadi tidak sesuai untuk mengajar kelas pengayaan Islam di tadika-tadika sebegini.
Saya telah menerima aduan daripada ibu bapa yang anak-anak mereka telah diajar solat Islam yang mereka membaca di rumah. Saya yakin kita di Sarawak boleh merumuskan sukatan pelajaran kita sendiri, memandangkan penduduk kita, yang merupakan campuran etnik unik.
• DADAH DAN PERJUDIAN SIBER DI LAWAS
Berita bahawa seorang guru di Lawas telah ditangkap beberapa minggu yang lalu kerana disyaki menjadi pengedar dadah bukan satu kejutan kepada saya. Penangkapan ini adalah hanya sebahagian kecil daripada bilangan itu dan ia amat membimbangkan kerana kes ini terbabit seorang guru.
Pada bulan Jun / Julai tahun ini, pasukan BAT Borneo Post melaporkan secara meluas mengenai masalah dadah di Lawas. Apa yang mereka dapati di luar sana adalah apa yang saya telah berkata berkali-kali, termasuk fakta bahawa syabu boleh dibeli di pasaran sayur-sayuran untuk RM50 setiap jerami. Salah satu sumber akhbar itu juga berkata bahawa pengedar dadah minta pelajar menjual dadah kepada rakan sekolah mereka.
Semasa DUN terakhir pada bulanJun tahun ini, saya meminta statistik 'kejayaan' Agensi Penguatkuasaan di Lawas dan jawapan yang saya baru terima kira-kira dua minggu lalu adalah bahawa masalah dadah itu tidak serius dan terkawal.
Kenyataan ini bercanggah dengan apa yang wartawan mendapat tahu apabila bercakap dengan penduduk tempatan. Nampaknya ada perbezaan statistik di antara polis dan rakyat.
Ada sesuatu yang salah dan mebimbangkan di sini jika penduduk lebih bimbang daripada pihak polis mengenai penyalahgunaan dan pengedaran dadah. Malah, sumber akhbar itu berkata bahawa pihak berkuasa kanan perlu membenarkan anggota polis di Lawas untuk ditempatkan di sana untuk tidak lebih daripada 2 tahun untuk menjadi berkesan.
Masalah perjudian siber telah muncul berada di bawah kawalan untuk sebeberapa lama tetapi ia telah membuat kemunculan semula di Lawas. Ini disahkan dalam akhbar Borneo Post hari ini, yang melaporkan bahawa dua pusat perjudian siber telah diserbu oleh pegawai Jabatan Siasatan Jenayah dari Kuching.
Pihak olis perlu meningkatkan usaha mereka untuk memerangi masalah ini. Pesuruhjaya Polis perlu menghantar pasukan khas ke Lawas untuk bercakap kepada rakyat dan menyiasat sepenuhnya apa yang berlaku di bandar dan kampung-kampung.
Operasi khas perlu dilakukan secara teratur untuk membasmi pengedar dadah dan menutup pusat perjudian siber. Polis perlu mempertimbangkan untuk mendapatkan beberapa anjing pengesan dadah untuk membantu mengesan pengedar dadah dan penagih.
Pada masa yang sama, kawalan sempadan perlu dipertingkatkan untuk membendung arus ubat yang mengalir ke Lawas dari seluruh sempadan.
Yang paling penting, pihak polis mesti menyiasatsama ada guru-guru lain yang terlibat dalam pengedaran dadah dan jika ya, mengambil tindakan segera terhadap mereka.
Semua sekolah perlu memberi keutamaan kepada program kesedaran dadah dan anti-perjudian supaya sekolah tahu kemusnahan yang masalah ini boleh menyebabkan.
Kedua ancaman ini mesti dihapuskan, jika tidak sebahagian besar daripada generasi muda di Lawas tidak boleh merealisasikan potensi mereka untuk menjadi ahli masyarakat yang berguna, dan hilang kepada keluarga mereka selama-lamanya.
ENGLISH SEBAGAI MEDIUM PENGANTAR
Saya harus bersyukur jika Menteri boleh memberitahu kami tentang cadangkan kerajaan untuk menangani masalah kemahiran bahasa Inggeris yang lemah di kalangan generasi muda, dan sama ada terdapat rancangan untuk membawa balik bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar di Sarawak, memandangkan bahawa Ketua Menteri secara terbuka telah menyatakan bahawa perubahan bahasa pengantar kepada Bahasa Malaysia adalah tindakan 'bodoh'.
• EMPANGAN
Tuan Speaker, rakyat Sarawak bergembira apabila Ketua Menteri mengumumkan pembatalan Baram Dam. Pada awal bulan Mei, beliau dilaporkan sebagai berkata bahawa tidak ada keperluan untuk mempunyai satu lagi empangan yang besar tetapi kita boleh mempunyai empangan mini.
Mengecewakan, pada bulan September, kerajaan telah memberi kelulusan kepada SEB untuk pembinaan Empangan Baleh. Pada Perniagaan Summit ASLI yang diadakan di Sarawak baru-baru ini, Menteri Kerja Raya Persekutuan berkata, 12 empangan yang dicadangkan masih dalam perancangan kerajaan, memberikan kita sebab untuk mempercayai bahawa kerajaan tidak benar-benar serius dalam memikirkan semula strategi tenaga.
Saya ingin merakamkan rasa tidak puas hati saya terhadap ucapan bekas ketua SEB Torstein Sjotveit di Sidang Kemuncak Perniagaan ASLI bulan lalu di mana beliau mempersoalkan mengapa kaum Penan harus hidup di dalam hutan tanpa bekalan elektrik, air, pendidikan, atau jalan-jalan yang betul.
Beliau berkata bahawa kita harus membantu mereka untuk hidup seperti orang sebenar - seperti kita. Ini komen menghina mendedahkan sikap sebenar beliau terhadap masyarakat asli - sikap penghinaan.
Cara kaum Penan memilih untuk menjalani kehidupan mereka tidak membuat mereka kurang nyata; sebenarnya kita boleh mengatakan bahawa cara mereka, yang dekat dengan alam dan hidup dari tanah adalah lebih nyata daripada gaya hidup orang-orang seperti Torstein.
Adalah salah untuk warga asing ini untuk datang dan cuba untuk mengenakan cara hidup mereka pada rakyat kita. Orang asli adalah orang-orang asal tanah dan layak untuk dilayan dengan hormat.
USUL PINDAAN PERKARA 1 (2) PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN
Tuan Speaker, saya merasa kecewa bahawa Usul saya untuk pemulihan Perkara 1 (2) Perlembagaan Persekutuan kepada bentuk asalnya telah ditolak semalam.
Intipati penolakan usul, menurut Tuan Speaker, adalah bahawa perkara yang dibangkitkan dalam usul kami telah pun dimasukkan dalam perbincangan berterusan dengan Kerajaan Persekutuan bagi penurunan kuasa daripada Kerajaan Persekutuan kepada Kerajaan Negeri. Berkenaan Tuan Speaker, usul saya mempunyai apa-apa kaitan dengan penurunan kuasa.
Ia adalah semata-mata usul untuk membuat pendirian rasmi mengenai status Sarawak, yang telah diperkecilkan daripada rakan kongsi yang sama dengan Malaya dalam Persekutuan Malaysia untuk menjadi hanya 2 daripada 13 negeri di Malaysia akibat pindaan 1976 tanpa persetujuan Kerajaan Negeri Sarawak.
Oleh itu, adalah sangat penting dan sah bahawa Dewan Negeri hendaklah terlebih dahulu meluluskan Usul ini untuk membuat rasmi pendirian kami menyalahi undang-undang pindaan 1976 dan selepas itu untuk menaja RUU di Parlimen untuk memulihkan Perkara 1 (2) kepada bentuk asalnya.
Ketua Menteri telah bersetuju bahawa pindaan tahun 1976 kepada Perkara 1 (2) Perlembagaan Persekutuan adalah tidak sah dan dengan tidak membenarkan Usul saya, ia kelihatan kepada saya bahawa Kerajaan Negeri tidak serius dalam usaha memulihkan status kami kepada bentuk asalnya sebelum pindaan 1976.
ISU-ISU TEMPATAN
 SEKOLAH

Perdana Menteri sendiri telah meluluskan RM35 juta bagi cadangan SMK Long Semadoh semasa pilihan raya lepas pada bulan Mei. Saya telah bertanya pada sesi DUN yang lalu apabila wang ini akan diserahkan untuk pembinaan.
Menteri Kebajikan, Wanita dan Kesejahteraan Komuniti menghantar jawapan bahawa pembinaan SMK Long Semadoh telah diminta untuk dilaksanakan dalam Rolling Plan No 2, Rancangan Malaysia ke-11, tetapi ia bagaimanapun tertakluk kepada peruntukan daripada Kementerian Kewangan. Kita tidak perlu terkejut bahawa ini akan bertukar menjadi satu lagi janji kosong oleh Perdana Menteri.
Tanah untuk kedua-dua SMK dan SK Long Semadoh telah diperolehi pada tahun 2003. SK Lg Semadoh berada dalam keadaan buruk dan tidak selamat bagi pelajar dan kakitangan. Oleh kerana tanah tersebut telah dibeli dan rakyat telah menunggu sekian lama, saya meminta supaya sekolah-sekolah dibina dengan segera.
Saya juga ingin bertanya apa maklumat terkini adalah mengenai pembinaan SK Lg Sukang sejak kontraktor asal tidak dapat menyiapkan bangunan pentadbiran dan kantin kerana ketidakstabilan tanah.
 JALAN

Saya hairan mengapa pembinaan apa yang sepatutnya menjadi 50-60km Lg Sebangang ke jalan Lg Sukang cuma untuk 2.8km, seperti yang dinyatakan oleh Menteri Pembangunan Infrastruktur baru-baru ini, dan meminta pembinaan diteruskan untuk seluruh jalan.
Saya juga meminta jalan antara Lg Sukang dan Lg Luping dipertimbangkan sejak regangan antara Lg Luping dan Ba 'Kelalan juga telah diwartakan secara rasmi.
Ini pasti akan meningkatkan infrastruktur untuk pelancongan kerana Lg Semadoh Valley diiktiraf sebagai syurga tersembunyi untuk pelancong, seperti yang digambarkan oleh seorang pengunjung di Borneo Post Ahad lepas.
 PERTANIAN

Saya dimaklumkan oleh pegawai pertanian bahawa ia adalah mungkin untuk menanam kopi istimewa seperti Arabica dan teh di Lg Semadoh dan Bakelalan tanah tinggi kerana keadaan yang sesuai dan ketinggian di kawasan ini.
Saya tahu hakikatnya bahawa spesies kopi yang lain telah pun diperkenalkan ke rantau ini dalam 60-an dan telah berkembang dengan baik, tetapi pemasaran pula menjadi masalah.
Saya ingin mencadangkan supaya kerajaan membantu penduduk tempatan dalam usaha ini kerana ia akan membantu mereka mendapatkan pendapatan tambahan dari tanah-tanah subur dan meningkatkan taraf hidup mereka.
 HOSPITAL LAWAS 

Saya berterima kasih kepada menteri Kerajaan Tempatan untuk jawapannya kepada soalan saya pada persidangan terakhir Dewan ini, bahawa jumlah yang diluluskan bagi Fasa 2B tidak mencukupi untuk menyiapkan projek itu, dan RM72 juta tambahan diperlukan.
Saya bimbang bahawa jika pembiayaan tambahan tidak diluluskan, projek itu tidak akan siap. Saya meminta kemas kini sama ada pembiayaan tambahan telah diluluskan dan bila kita boleh mengharapkan hospital untuk beroperasi.
 HYBRID SOLAR SISTEM PENYELENGGARAAN
Sejak awal tahun ini, tiada penyelenggaraan atau pemeriksaan telah dilakukan di stesen-stesen kuasa Hibrid Solar di Lg Semadoh Naseb dan Lg Sukang di Ba 'Kelalan, dan pekerja-pekerja dari kampung-kampung yang digunakan untuk mengekalkan ladang solar dan sistem tidak dibayar gaji oleh kontraktor.
Alasan yang diberikan oleh kontraktor adalah bahawa Stations Operasi Power dan Penyelenggaraan telah diserahkan kepada SEB.
Saya ingin bertanya kepada menteri mengapa SEB tidak mengekalkan sistem selepas kerajaan telah membelanjakan berjuta-juta ringgit untuk projek itu dan mengapa SESCO tidak membayar gaji pekerja mereka.
Mengapa tidak ada sistem penyelenggaraan yang betul di tempat untuk semua Projek Persekutuan?
Kesimpulannya izinkan saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan semua orang Kristian Krismas diberkati, dan kepada semua, Selamat Tahun Baru.
Semoga Allah memberkati Sarawak, dan saya berdoa bahawa 'keadilan menggulang seperti sungai, kebenaran seperti sungai tidak pernah gagal' dari Dewan ini ke seluruh negeri Bumi Kenyalang. ~ Amos 5:24 

-
November 23, 2016.

No comments: