Sunday, October 21, 2012

DAP: MACC hasn't ruled out RM40mil was smuggled


2:45PM Oct 20, 2012 
Flying in the face of Prime Minister Najib Abdul Razak's denial that the RM40 million donation to Sabah Umno was not smuggled money, the Malaysian Anti Corruption Commission (MACC) , DAP supremo Lim Kit Siang pointed out ,as yet to verify this.

NONELim (left) said thus far, the MACC has not addressed the question of whether the money was laundered or not.

He added the only explanation in parliament was that Sabah Chief Minister Musa Aman had been cleared of corruption as the RM40 million was a contribution to Sabah Umno and not to the former

"Nothing has been explained in parliament as to whether the RM40 million cash in Singapore currency which Sabah timber trader Michael Chia had in his luggage before boarding a flight to Kuala Lumpur at the Hong Kong International airport on August 14, 2008 and was arrested for currency trafficking and laundering was 'smuggled or laundered money'," he said in a statement today.

Lim questioned how either the premier or de facto law minister Nazri Abdul Aziz, who is in charge of responding to this matter, could possible know if the money was or was not laundered.

NONE"There are two separate questions here: firstly, whether the RM40 million cash was a transaction in an offence of corruption, whether involving Musa or Umno Sabah.

"And secondly, whether the RM40 million cash was dirty money derived from corruption or illegal activities which had to be smuggled or laundered into the country," he said.

As such, Lim said the MACC should come clean on the circumstances of the multi-million ringgit political contribution.

"Did MACC also clear Michael Chia's RM40 million cash in Singapore currency as clean money and not dirty or laundered money and If so, MACC should explain how it arrived at this finding..." he said.

~ Malaysiakini

36 comments:

Star said...

Have been declared that, theres no element of corruption bt MACC and ICAC..also been by Nazri Aziz and Najib

John Winchester said...

Musa Aman is clear that the truth.

Anonymous said...

Putrajaya telah mengesahkan bahawa Datuk Musa Aman hanya dibersihkan daripada rasuah selepas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memberitahu pihak berkuasa Hong Kong bahawa sumbangan tunai RM40 juta yang didakwa untuk Ketua Menteri Sabah adalah 'derma politik' kepada Umno.

Anonymous said...

Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz memberitahu The Malaysian Insider bahawa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mula menyiasat Musa selepas Suruhanjaya Bebas Anti Rasuah (ICAC) Hong Kong ingin mendapatkan maklumat mengenai isu itu.

Anonymous said...

ICAC telah meminta kerjasama SPRM selepas peniaga kayu Sabah, Michael Chia telah ditahan dan didakwa dengan pengubahan wang haram pada tahun 2008 kerana cuba menyeludup S$16 juta (RM40 juta) daripada Hong Kong.

Anonymous said...

Chia pada masa itu memberitahu pihak berkuasa Hong Kong bahawa wang yang beliau bawa adalah milik Musa.

SPRM bersetuju untuk bekerjasama dengan rakan sekerja di Hong Kong itu dan telah mendapati wang yang dipersoalkan itu bukan untuk kegunaan peribadi Musa.

Anonymous said...

Agensi itu kemudian melaporkan kembali kepada ICAC dengan maklumat dan pihak berkuasa Hong Kong itu memutuskan untuk menggugurkan perkara tersebut dan menarik kembali aduan kepada Mahkamah Switzerland.

Anonymous said...

Enough is enough. No need to bring up this issue again. Case is closed.

Anonymous said...

The result will be the same even the opposition ask for ICAC verification.

Anonymous said...

Musa kerjasama untuk membuat siasatan. Sikap ini amat baik.

Anonymous said...

ICAC sudahpun mengesahkannya. Harus juga keputusan sudah muktamad.

Anonymous said...

Tedahkan lebih banyak bukti untuk menjatuhkan hukuman.

Anonymous said...

Tumpuan tidak harus ke atas kes ini lagi. Kes ini sudah pun berakhir dan keputusan harus diterima.

Anonymous said...

Asal wang tersebut harus disiasat.

Bujang Senang said...

Pergerakan Pemuda UMNO Sabah membuat laporan polis ke atas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sri Tanjung, Jimmy Wong, yang didakwa menggunakan taraf sijil anak negeri bagi membeli tanah berstatus anak negeri.

Bujang Senang said...

Tindakan itu adalah melanggar kredibiliti sebagai seorang wakil rakyat dan tindakan undang-undang perlu dikenakan ke atas ADUN Sri Tanjung itu. Di atas kesedaran dan tanggungjawab kita sebagai warga Malaysia, Laporan polis berhubung kesahihan sijil anak negeri dan status bumiputera yang diberikan kepada ADUN Sri Tanjung ini.

Bujang Senang said...

Kita mahu pihak polis menyiasat perkara tersebut, ini perkara serius yang melibatkan Perlembangaan Negeri Sabah, penduduk Sabah yang mempunyai prinsip mempertahankan perlembagaan negeri ini.

Bujang Senang said...

Tindakan wakil rakyat Sri Tanjung Jimmy Wong yang menggunakan taraf sijil anak negeri bagi membeli tanah berstatus anak negeri amat meragukan dan disiasatan perlu dijalankan.

Bujang Senang said...

Tindakan juga perlu dikenakan terhadap beliau yang didakwa menceroboh tanah rizab dan kawasan taman permainan bagi mengubah suai kediamannya. Bagaimanapun, Jimmy Wong menafikan tuduhan tersebut dan menganggap segala tuduhan itu tidak berasas dan berunsurkan dendam. Tapi yang pasti bagaimana Jimmy dapat status Dusun-kadazan-murut.

Bujang Senang said...

Taraf sijil anak negeri hanya layak diberi kepada bumiputera Sabah sahaja, tetapi bagaimana ADUN Sri Tanjung boleh mendapat pengiktirafan sedemikian.

Bujang Senang said...

Masalah DAP sendiri pun tidak selesai inikan pula mahu menganggu masalah pihak lain.

Bujang Senang said...

Jika Jimmy dan Hiew berani menggunakan Sijil dan Ijazah palsu, adalah tidak mustahil jika mereka akan turut membeli undi palsu daripada pengundi hantu yang selama ini menjadi pengikut setia mereka kerana DAP di Sabah umpama panggung wayang yang kehilangan pengunjung.

Bujang Senang said...

Beginikah orang DAP? Macam bahaya kalau DAP berperangai sebegini.

Bujang Senang said...

Mahu bangkitkan isu orang lain. Tapi kita lihat isu parti sendiri pun tidak juga selesai lagi. Maka perlulah sedar yang mana sebelum jaga tepi kain orang jaga dulu kain sendiri cukup atau tidak.

Daniel En said...

Perkara ini dibangkit banyak kali betul,sampai nak muntah sudah....

evan medhousky said...

RM40 million VS USD39 million

skandal penggubahan wang haram Hong Kong ini sudah selesai. Kedua-dua badan pencegahan rasuah iaitu SPRM dan ICAC sudah menjalankan siasatan mereka secara terperinci berdasarkan prosedur-prosedur siasatan yang lazimnya diguna pakai oleh kedua-dua badan ini untuk menyiasat mana-mana kes berkaitan dengan rasuah.

PAKATAN COVER UP THEIR CORRUPTION SCANDAL

evan medhousky said...

RM40 million VS USD39 million

kes ini sudah selesai. Tidak seperti isu kemewahan yang dinikmati oleh pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat yang mana sehingga kini masih banyak persoalan-persoalan yang belum terjawab. Untuk pengetahuan umum, Jet peribadi yang dinaiki oleh Anwar dan konco-konconya lebih tinggi nilainya berbanding dengan sumbangan politik umno Sabah, iaitu USD39 juta.

PAKATAN COVER UP THEIR CORRUPTION SCANDAL

evan medhousky said...

RM40 million VS USD39 million

Belum pun memerintah, Anwar Ibrahim dan Pakatan Rakyat telah mempamerkan cara hidup mewah mengatasi kedudukan mereka sebagai pembangkang di negara ini, lengkap dengan bas dan jet mewah untuk ke mana-mana. Apatah lagi dengan Anwar sendiri memiliki tidak kurang dari tujuh orang pengawal keselamatan yang mengiringinya pada satu-satu masa.

PAKATAN COVER UP THEIR CORRUPTION SCANDAL

evan medhousky said...

RM40 million VS USD39 million

Senario ini semakin jelas di mata rakyat jelata sejurus selepas melihat gambar Anwar dan pemimpin PR lain yang dimuat naik oleh Tian Chua di laman sosialnya. Kelihatan mereka semua tersengih-sengih bangga dan teruja sekali menaiki jet mewah untuk ke Sabah, Sarawak dan Labuan sempena menyambut Hari Malaysia.

PAKATAN COVER UP THEIR CORRUPTION SCANDAL

evan medhousky said...

RM40 million VS USD39 million

Ketika diasak dengan pelbagai persoalan, Anwar, Tian Chua dan Nurul Izzah masing-masing memberikan jawapan yang berbeza. Kata Anwar, jet tersebut adalah ditaja oleh ‘kenalannya’. Sementara Nurul Izzah pula berkata ia dipinjamkan, tetapi Tian Chua pula dengan otak separuh bingai terlebih dahulu menyatakan yang ianya disewa.

PAKATAN COVER UP THEIR CORRUPTION SCANDAL

evan medhousky said...

RM40 million VS USD39 million

Namun kenyataan Tian Chua lebih tepat apabila Datuk Mohd Taufik Omar, Pengerusi Tjets Sdn bhd mengakui bahawa syarikat beliau telah menyewakan jet Dassault Falcon 900 yang bernombor N990BB itu kepada Anwar, dengan kos yang dirahsiakan. Kos menyewa jet mewah tentunya mahal. Walaupun si otak bingai Tian Chua cuba memperkecilkan jumlahnya dengan menyatakan ianya ‘murah’ tetapi ia tidak membawa makna bagi rakyat selagi butiran terperinci seperti invois, resit dan juga sumber kewangan yang digunakan untuk membayarnya tidak dibentangkan.

PAKATAN COVER UP THEIR CORRUPTION SCANDAL

evan medhousky said...

RM40 million VS USD39 million

Samalah seperti situasi yang cuba disensasikan oleh pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat hari ini. Mereka pertikaikan kenyataan Nazri yang bertentangan dengan kenyataan awal beliau, sedangkan mereka sendiri memberikan jawapan yang berbeza berhubung dengan isu Jet mewah ini. Tidak cukup dengan itu, mereka minta pula sumber kewangan (dana politik RM40 juta) itu didedahkan, sedangkan mereka sendiri merahsiakan butiran terperinci berkenaan dengan jet peribadi mereka.

PAKATAN COVER UP THEIR CORRUPTION SCANDAL

evan medhousky said...

RM40 million VS USD39 million

Jika wang sewaan dikeluarkan dari poket Anwar sendiri, maka Anwar perlu menjelaskan dari mana datangnya wang yang begitu banyak sedangkan beliau hanya bergaji seringgit. Jika dari poket kerajaan negeri Selangor, maka Khalid Ibrahim perlu menjelaskan kenapa wang rakyat Selangor digunakan untuk kepentingan parti politik PKR. Dan Jika ianya ditaja, iaitu dibayar oleh pihak lain seperti kata Anwar, maka Anwar bertanggungjawab kepada rakyat untuk mendedahkan penajanya sebagaimana pemimpin-pemimpin Pakatan mendesak pemimpin-pemimpin BN untuk mendedahkan penaja sumbangan politik RM40 juta ini.

PAKATAN COVER UP THEIR CORRUPTION SCANDAL

evan medhousky said...

RM40 million VS USD39 million

Entah kenapa begitu sukar bagi pemimpin-pemimpin PR untuk menangani persoalan mudah mengenai jet ini ketika mereka bersungguh-sungguh cuba memperlihatkan ketelusan pimpinan mereka dengan mempolitikkan hasil siasatan ICAC dan SPRM. Jika pinjaman atau tajaan atau sewaan jet berkenaan adalah mengikut prosedur dengan sumber kewangan yang sah dan halal, kenapa PR begitu sukar untuk bersikap telus? Apakah yang ingin mereka sembunyikan sehingga begitu gelabah dalam memberikan jawapan kepada umum?

PAKATAN COVER UP THEIR CORRUPTION SCANDAL

evan medhousky said...

RM40 million VS USD39 million

Dan kenapa penyokong-penyokong PR tidak mempersoalkan perkara ini secara TERPERINCI? Apakah ketelusan hanya perlu di pihak BN, tetapi tidak dipihak PR? Jika pemimpin BN menerima dana dari pihak yang perihatin tehadap perjuangan BN, bukan main lagi dikutuk mereka, macam-macam persoalan dan pertikaian ditimbulkan, tetapi apabila pemimpin PR bermewah dengan sumber yang jelas haram atau diragui, tidak pula menjadi masalah kepada mereka.

PAKATAN COVER UP THEIR CORRUPTION SCANDAL

evan medhousky said...

RM40 million VS USD39 million

Seharusnya, penyokong-penyokong PR bangkit bersama dengan seluruh rakyat Malaysia menuntut PR menjelaskan isu jet peribadi ini dengan terperinci lengkap dengan dokumen-dokumen bukti bagi menepati perjuangan mereka menuntut kerajaan yang bersih, telus, adil dan berintegriti.

PAKATAN COVER UP THEIR CORRUPTION SCANDAL